NVM ZHZ is de beroepsorganisatie van makelaars o.g. in de regio Zuid-Holland Zuid
Vind een NVM Makelaar Contact    Inloggen

Woning kopen

Wat is een aankoopmakelaar?

Als u een woning op het oog heeft, komt u vrijwel altijd eerst in contact met de makelaar van de verkoper. Die zal u natuurlijk netjes informatie geven en alles over het huis vertellen, maar het blijft de makelaar die door de verkoper is ingeschakeld om zijn huis te verkopen.

Dat betekent dat hij primair de belangen van de verkoper behartigt en niet de uwe. Dat begint al met de vraagprijs van de woning. De makelaar van de verkoper wil een zo hoog mogelijke opbrengst voor zijn klant realiseren en u wilt uiteraard zo min mogelijk voor dezelfde woning betalen.

Het is daarom verstandig u onafhankelijk te laten adviseren. Door een makelaar die niet voor de verkoper werkt, maar voor ú. En dat noemen we een NVM-aankoopmakelaar.

Bespaar tijd, geld en zorgen met een aankoopmakelaar!

Een NVM-aankoopmakelaar kan u tijd, geld en zorgen besparen. Zo kan hij u duidelijke informatie over bijvoorbeeld de historie van de woning, over de omgeving en over de bestemmingsplannen in de buurt geven.
Daarnaast attendeert hij u op zaken waar u zelf wellicht niet aan denkt, zoals wat u moet doen bij verborgen gebreken. Ook weet hij of de vraagprijs wel reëel is en kan hij voor u de altijd lastige onderhandelingen voeren.

Een NVM-aankoopmakelaar ontzorgt u tijdens het gehele aankooptraject. Hij adviseert u dus ook over ontbindende voorwaarden die voor u belangrijk zijn en het eindtraject bij de notaris.

Alle contactgegevens van de NVM ZHZ-aankoopmakelaars vindt u op deze website, klik hier voor het overzicht.

De rol van de NVM-makelaar bij het aankoopproces

 • Behartigen van belangen
 • Analyseren van woonwensen
 • Zoeken en aanbieden passende woningen
 • Begeleiden bij het bezichtigen van passende woningen
 • Een prijsadvies afgeven op basis van o.a. de bouwkundige staat en omgevingsfactoren
 • Professioneel onderhandelen met verkopende partij
 • Regelen van alle juridische zaken
 • Begeleiding bij de notaris
 • Is ook na de oplevering beschikbaar voor eventuele vragen


Het aankoopproces

Als de afspraken over de dienstverlening met de NVM-aankoopmakelaar rond zijn, kan het aankoopproces beginnen.

Stap 1. Geschikte woning zoeken
Stap 2. Bezichtigen
Stap 3. Extra onderzoek
Stap 4. Onderhandelen
Stap 5. Ondertekening koopovereenkomst
Stap 6. Uw woning financieren
Stap 7. Naar de notaris

Stap 1: Geschikte woning zoeken

Uw NVM-aankoopmakelaar helpt u bij het zoeken naar een woning die bij u past. Hij zal u aanraden eerst zelf een kijkje te nemen in de gemeenten/buurten/wijken die u aanspreken. Zo krijgt u inzicht in de voorzieningen die er in uw (nieuwe) woonomgeving zijn en welke u belangrijk vindt. Check www.funda.nl regelmatig op nieuwe woningen, zodat u steeds beter weet wat u wilt kopen.

Uw NVM-makelaar vergelijkt uw woonwensen met de woningen in de NVM-database. Door zijn ervaring kan hij een goede selectie maken uit het actuele aanbod om zo tot de juiste match te komen. Uw NVM-makelaar heeft kennis van de lokale woningmarkt en heeft snel zicht op de woningen die nieuw op de markt komen. Uw makelaar kan u zo veel speurwerk uit handen nemen.

TIP: inventariseer uw financiële mogelijkheden
Ga, voordat u op woningjacht gaat, langs bij een erkend hypotheekadviseur zodat u weet wat u kunt en wilt lenen. De NVM-makelaar kan u helpen bij het vinden van een onafhankelijk adviseur.

Onderzoeksplicht koper
Van u als koper wordt verwacht dat u de staat van de woning onderzoekt. Gebreken die u bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, komen voor uw rekening en kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Hierbij kun u denken aan erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad.

Mededelingsplicht verkoper
De verkoper is verplicht u te informeren over zaken die voor u van belang kunnen zijn, zoals gebreken. Bijvoorbeeld een lekkage.
Dit geldt niet voor gebreken die u zelf kunt zien; bijvoorbeeld kozijnen die verrot zijn of scheuren in muren. De verkoper hoeft u daar niet uitdrukkelijk op te wijzen.

Stap 2: Bezichtigingen

Als u uw oog op een woning heeft laten vallen is het tijd voor een nadere kennismaking. De NVM-makelaar regelt een bezichtigingsafspraak en begeleidt u, meestal nadat u eerst een keer zelf gekeken heeft. Loop voor uw bezichtiging nog even een rondje door de buurt. Houd bij de bezichtiging uw woonwensen en uw toekomstplannen in het achterhoofd.

De NVM-makelaar zal ondertussen de woning kritisch bekijken. De NVM-makelaar kijkt hierbij onder andere naar het onderhoud van de woning, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar eventuele noodzakelijke reparaties of uit te voeren verbouwingen. Hij kan u ook adviseren een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek.

Stap 3: Extra onderzoek

Als uw hart sneller gaat kloppen bij een bepaalde woning, vraag dan advies aan de NVM-aankoopmakelaar of het nodig is een bouwkundig specialist in te schakelen. Op die manier kan de exacte staat van de woning in kaart worden gebracht. De NVM-aankoopmakelaar kan u hiervoor doorverwijzen naar een onafhankelijk specialist.

Daarnaast neemt hij u werk uit handen door onderzoek te doen naar bijvoorbeeld:

 • Bestemmingsplannen
 • Milieuaspecten
 • Relevante gegevens in het Kadaster
 • Status en verplichtingen Vereniging van Eigenaren (bij een appartement)
 • Gemeente- en provinciebepalingen
 • Aanwezigheid energielabel

Stap 4: Onderhandelen

Als u een bepaalde woning wilt kopen adviseert uw NVM-aankoopmakelaar u over de beste biedingsstrategie op basis van alle verzamelde informatie. Hij helpt u bij het vaststellen van een strategisch openingsbod. Als taxateur heeft hij veel ervaring met het bepalen van de juiste waarde.

Bij het uitbrengen van het bod zal uw NVM-aankoopmakelaar normaal gesproken ontbindende voorwaarden toevoegen. Op basis van deze voorwaarden kan, indien van toepassing, een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden.

Goed om te weten:

 • Een uitgebracht bod kan worden herroepen of vervangen door een hoger of lager bod, zolang het niet door de andere partij is aanvaard. Een uitzondering is een bod met een tijdslimiet voor aanvaarding.
 • Ondanks eerdere acceptatie van een bod kan de verkoper nog met een andere koper in zee gaan. Bij aankoop van een woning geldt schriftelijkheidsvereiste.
  Pas na het sluiten van een schriftelijke overeenkomst en het verstrijken van de bedenktijd is de koop rond. Mondelinge aanvaarding is niet meer van toepassing.
 • Wanneer u als eerste biedt, betekent dat niet automatisch dat een andere koper niet meer kan bieden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden:

 • Financieringsvoorbehoud
 • Geen huisvestingsvergunning
 • Negatief bouwadvies
 • NVM No-Risk clausule

Stap 5: Ondertekening Koopovereenkomst

Als de verkoper uw bod (met bijbehorende voorwaarden) heeft geaccepteerd, kan de koopovereenkomst worden opgesteld. U loopt deze samen met uw NVM-aankoopmakelaar door om zeker te zijn dat alles klopt. Uw NVM-aankoopmakelaar let in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat.

Als alles in orde is dan ondertekent meestal eerst de verkoper en vervolgens de koper de koopovereenkomst. Beiden ontvangen een kopie van door beide partijen getekende overeenkomst.

Zodra de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend, ontstaat de koop. De verkopend makelaar stuurt de getekende koopovereenkomst naar de notaris, samen met een kopie van uw paspoort of rijbewijs.

Drie dagen bedenktijd
Als u en de verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie werkdagen voor de koper in. Dat betekent dat u binnen deze tijd alsnog kunt afzien van de koop.

Stap 6: Uw woning financieren

Wanneer de koopovereenkomst getekend is dient u uw financiering definitief rond te maken.

Dit gebeurt meestal in de vorm van een hypotheek. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwingsplannen, eventueel eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, 2% overdrachtsbelasting en uw notariskosten voor het transport), kan uw hypotheekadviseur precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig heeft. Uw NVM-aankoopmakelaar kan u verwijzen naar een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Zodra de financiering rond is, stuurt de bank de hypotheekstukken naar de notaris. Voor de datum van juridische levering (het transport) zorgt de bank dat de hypotheeksom wordt gestort op de derdenrekening van de notaris.

Taxaties
Meestal is voor de financiering een taxatie van de woning nodig. Hiervoor heeft u altijd een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar is een gecertificeerd taxateur maar mag geen taxatierapport voor u opstellen. Hij is namelijk bij het onderhandelingsproces betrokken. Hij kan u echter wel helpen met het vinden van een andere gecertificeerde taxateur.

Stap 7: Naar de notaris

Als een datum is vastgesteld voor de notariële overdracht van de woning, is het afwachten tot de notaris de akte van levering en de hypotheekakte heeft voorbereid. Meestal krijgt u een paar dagen voor de levering van de notaris een concept-leveringsakte, een concept-hypotheekakte en een nota van afrekening.

Controleer altijd samen met uw NVM-aankoopmakelaar of alle gegevens kloppen en neem de tijd om de akten rustig door te lezen. Op de dag van overdracht doorloopt u het volgende proces:

 • Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw NVM-aankoopmakelaar de woning om te controleren of deze in de afgesproken staat wordt opgeleverd.
 • Daarna gaat u naar de notaris en tekent u de akte van levering en de hypotheekakte.
 • Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat de akten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Na deze inschrijvingen bent u officieel eigenaar van uw nieuwe woning. Bij de overdracht ontvangt u de sleutels.
 • Gefeliciteerd!
  Het koopproces is afgerond. Gefeliciteerd! U bent eigenaar van uw nieuwe woning! Natuurlijk blijft uw NVM-makelaar voor u klaar staan mocht u nog vragen hebben of van andere diensten gebruik willen maken.

Vind een NVM makelaar


 Evenementen

jul
12
Big Rivers
Dordrecht
jul
12
North Jazz Festival
Rotterdam Ahoy

Nieuws

 14 jun 2019 13:35
NVM maakt zich hard voor verduurzaming woningmarkt NVM heeft met SamenGroen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een...

 12 jun 2019 15:36
Woningmarkt is essentieel voor gezonde economie De oplossing voor oververhitting op de woningmarkt is simpelweg meer bouwen. Dat is de boodschap van...

Meer nieuws